Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Doroťanka 2013

Jurek Hueber, 1.5.2013

Doroťanka. Nádherná, horská chata, která se nachází v překrásném prostředí Moravskoslezských Beskyd, přímo na státní hranici se Slovenskou republikou, je jedním z bodů, na hřebenovce, přes které se dají Beskydy projít. Přesněji, nachází se na trase Bumbálka, Konečná, Doroťanka, Bílý Kříž, Grůň, Visaláje, Lysá Hora…  Doroťanka se nachází v místech původních objektů, sloužících dříve ke střežení moravsko-uherské hranice. V této osadě stávaly od nepamětí domy strážců hranic, ale i pašeráků. Za protektorátu tato horská chata sloužila jako celnice a původní silnice, vedoucí vzhůru do lesů, byla dříve jedinou spojnicí z Beskyd na Slovensko. Za dobré viditelnosti je odsud krásný výhled na slovenské Javorníky a Malou fatru.  

Když se řekne mezi Enduristy Doroťanka, mnoho cestovatelů ví, že je to místo, kde se konají vždy na jaře setkání cestovatelů. Je to vlastně takové minimotoroute setkání, které již mnoho let organizuje Petr Červenka. Setkání je určeno především pro majitele Africa Twin, ale i další ostřejší ofrouďáky. Báječný Zlatý Bažant, domácí zabíjačka, nádherné výhledy, vyjížďky a večerní promítání fotek a filmů z cest, prostě tak, jak to známe. Tomu letošnímu setkání, přálo krásné počasí. V příjemné atmosféře a společném grilování, či ochutnávce domácích specialit se nesl jak páteční, tak i sobotní večer. Výběr sdílení cestovatelských zážitků, byl jako vždy velkým přínosem pro všechny zůčastněné. Vždyť právě kvůli těmto přednáškám z cest, zde všichni dojíždějí.  

Závěrem patří velký dík organizátorům, především Petru Červenkovi, a samozřejmě též všem zúčastněným, za skvělou pohodu. Je skvělé, že sezóna je již v plném proudu. Tak hlavně hodně cestujte, jezděte, poznávejte a foťte, protože se již nyní těšíme, opět na další, příští jarní setkání.


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor