Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Když je zima dlouhá...

Jurek Hueber, 30.12.2010

       

         Asi není motorkáře, který by si v tento zimní čas vyloženě liboval že má motocykl v zimním spánku a nevyhlížel pomalu příchod jara. Na ten si ale ještě počkáme. S napětím dychtivě sledujeme venkovní teploměr a každičkou pozitivní sférickou změnu k lepšímu. To abychom konečně po dlouhých abstinenčních týdnech dočkali chvíle, kdy vytáhneme svého železného miláčka, k prvnímu jarnímu provětrání.  Byť Evropa není Aljaška, kde zimy jsou mnohem drsnější a delší, přece jen ta „Bílá Královna“ dokáže nás i v teplejších pásmech leckdy pěkně potrápit.  Kdo zná krásný pocit přítomnosti bublajícího motoru pod vámi, slunce v zádech a vůně rozkvetlých luk okolo ví, že jízda je jednou z věcí, která se Vás zmocňuje a dodává energii, chuť i touhu vyrazit opět někam,  jedno kam. A protože počasí si s námi dokáže leckdy pořádně pohrát , zvláště v těch posledních předjarních dnech, kdy jeden den to vypadá že by to konečně snad už i šlo, den druhý však s novými přívaly sněhu všechny naše představy návštěv garáže i popojetí pár kilometrů po okolí, nenávratně rozplývá. 

         Jak na to vyzrát? Prakticky jde pouze jen o to, aby jste měli dostatečně velkou garáž, protože se Vám do ní musí vejít i zimní bajky, nic víc. A když máte partnerku, je lépe mít takové bajky dva. Samozřejmě, nějaká ta korunka k pořízení toho všeho je taky potřebná, ale to je už detail. Až pomine krize, nebudeme tyhle maličkosti řešit vůbec … (chi, chi…)…

         A že se dá na takových sportovních sněžných skutrech projet z Beskyd až do Tater, si můžete být jisti. Navíc, lze se s nimi dostat i mimo místa civilizované, kde jste pak jen Vy a zimní jiskřivé, ledové ticho.  A to když pak na chvíli zastavíte kdesi pod Hutiskem, či nad Karlovicemi, v ostrém zimním slunci pocítíte podobně blažený pocit jaký jen může mít motorkář, byť zimně sněžno-skutrový. Cestou zpět můžete rozsvítit  "dálky"  a můžete to vzít pořádně za heft. Sportovní Yamahy to uměj dost dobře a lze si s nimi občas i skočit.   A že je se skutrem, legrace, zná asi každý kdo si jej díky neobratnému zacházení s rukojetí plynu, už i pořádně zahrabal. Takže nezapomeňte, lopatu s sebou a nashle někde pod Gygulou, či na Hamrech, určitě na skutrech.

 

Foto: Zdeněk Gavroň - SCRC


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor